Content pages
Nu byggs Facebooks enorma datahall i Luleå | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Nu byggs Facebooks enorma datahall i Luleå

Med mer än en miljard användare finns ett ständigt växande behov av datalagring hos Facebook. När bolaget beslutade sig för att etablera sitt första datacenter utanför USA föll valet på Luleå. Det kalla klimatet och tillgång till förnyelsebar energi var huvudskälen till etableringen.

Det har gått ungefär fyra år sedan Facebook beslutade sig för att bygga sitt första datacenter utanför USA och det blev till sist Luleå som vann det prestigefyllda racet.
– Datacentret i Luleå är en del i vår globala infrastruktur som vi kontinuerligt utökar för att hantera vårt snabbt ökande användarantal och ge dessa en så bra användarupplevelse som möjligt, säger Joel Kjellgren, site manager för Facebook i Sverige till Byggnyheter.se.

Säker elförsörjning
Det kalla klimatet och tillgång till hundra procent förnyelsebar energi var faktorer som till slut fällde avgörandet till Luleås fördel. En annan var det faktum att staden kan garantera stabil elförsörjning. Starkströmsnätet har gått utan avbrott sedan 1979 och såväl Luleå Kraft som Vattenfall har lång erfarenhet av säker energiförsörjning för regionens stål- och gruvindustrier. Facebook har valt att anlita båda bolagen för att säkerställa elproduktionen även om ett av bolagen faller ifrån. Man har också installerat reservkraft i form av både batterier och dieselgeneratorer.
– Jämfört med Facebooks amerikanska datorhallar har vi kunnat minska antalet dieselgeneratorer från 14 till 2 stycken på grund av det stabila och kraftiga elnätet, säger Johan Gustafsson, NCC:s affärschef i Luleå till Byggnyheter.se.
Det för bygget gynnsamma klimatet innebär dessutom att dataservarna kan kylas med hjälp av utomhusluften. Vid behov sprids en vattendimma över anläggningen för ytterligare kylning.

Enorma krav
Statistik visar att Facebooks mer än en miljard användare dagligen laddar upp drygt 300 miljoner bilder och 20 miljoner applikationer. Det kräver givetvis enorm kapacitet i form av serverhallar, och det är ett behov som ständigt ökar. Anläggningen i Luleå blir cirka 30 000 kvadratmeter stor, fördelade på sammanlagt fyra serverhallar. Första spadtaget togs i oktober 2011 och senare i år väntas hela bygget stå klart. NCC är huvudansvarig för uppdraget medan Bravida utför installationerna. Man räknar med att upp till 70 procent av projektet omfattas av installationsarbeten. För Bravida, vars uppdrag är bolagets hittills största, innebär det extremt noggrann planering bland dess cirka 200 montörer och projektledare.
På Facebook råder än så länge enbart positiva tongångar kring det avancerade bygget.
– Att bygga en så pass stor och avancerad anläggning är komplicerat och varje byggnad kräver lokala anpassningar till klimat med mera, men det har trots detta gått enligt plan, säger Joel Kjellgren.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bygg/Fastighet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *