Content pages
Investera med skatterabatt | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Investera med skatterabatt

Sverige behöver fler växande företag som kan skapa nya jobb. Det är numera ganska lätt att starta företag men fortfarande svårt att växa. De flesta småföretagare vill växa men har svårt att få tag i kapital för att komma igång. Därför kan det nya investeraravdraget bli en riktigt bra pusselbit för att göra det lättare för små företag att finansiera sin utveckling.

Avdraget ger sänkt skatt för privatpersoner som skjuter till pengar i mindre bolag när det startar eller när det ger ut nya aktier. Bolaget får kapital och investeraren får en skatterabatt i sin privata deklaration. Man kan se det som en riskpremie för denna typ av investeringar som ju är riskfyllda men viktiga.

Alla företag är små i början och för att några ska bli riktigt stora måste många få chansen att växa. Duktiga företagare som leder bolag med tillgång till kapital kan lägga grunden för det som kan bli stora företag. Fyra av fem jobb skapas i små företag med färre än 50 anställda och det kan bli ännu fler.

Investeraravdraget gör det billigare att satsa pengar i små företag. Om du satsar 100 000 kronor får du skatterabatt med 15 000 kronor. Du kan investera i ditt eget bolag eller bjuda in andra att bli delägare. Flera personer kan satsa pengar i samma bolag.
Frågan om skatteavdrag för investeringar har utretts flera gånger utan att det kommit fram någon bra lösning. Därför tog Företagarna i februari 2012 fram ett eget förslag till investeraravdrag som bildat utgångspunkten för den reform som nu blivit verklighet. Vi ser det som en av Företagarnas största politiska framgångar under senare år. Framförallt är det en reform som både gynnar de små företagen, dem som får skatterabatten och hela landet när företagen kan växa och skapa fler jobb.   

Snabba fakta:
Privatpersoner som köper aktier kontant när bolaget startas eller ger ut nya aktier kan få avdrag. Bolaget får ha högst 49 anställda, omsätta högst 80 miljoner kronor och får inte vara noterat. Det måste driva rörelse och ha en lönesumma på minst 300 000 kronor om året, senast året efter investeringen för att ge rätt till avdraget. Skatteavdraget är värt 15 procent av investeringen, upp till 195 000 kronor, vid en investering på 1,3 miljoner kronor per år. Aktierna måste behållas minst fem år. Ett bolag kan få högst 20 miljoner kronor i investering per år som ger investeraravdrag. Bolaget får högst dela ut årets vinst och ska undvika så kallade interna förvärv. Villkoren gäller både före och efter investeringen och om de inte uppfylls kan avdraget gå tillbaka. Läs mer på www.foretagarna.se/investeraravdrag.

Annika Fritsch, Företagarna

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Ekonomi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *