Content pages
Effektiv rostskyddsbehandling genom generationer | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Effektiv rostskyddsbehandling genom generationer

Tyska skogsforskningsinstitutet KWF, Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik , ordnar återigen sin populära Forsttreff på Elmia Wood.

Degerforsföretaget Defab är en av landets största aktörer när det gäller rostskyddsbehandling med hjälp av varmförzinkning. Genom att anlita Defab kan livslängden hos en produkt i utomhusmiljö förlängas med så mycket som 50 år.

Den kallas den ädlaste av alla rostskyddsmetoder – varmförzinkningen. I 60 år har det varit Degerfors Förzinknings AB:s – eller Defabs – specialitet, och utvecklingen är tydlig; det här är en rostskyddsmetod som står sig i generation efter generation.  Defab har funnits på samma plats ända sedan 1947 då företaget startades av Åke Bäckman. 1996 köptes bolaget upp av Skyllbergs Bruks AB som är ett av Sveriges äldsta företag med anor från 1300-talet, och med inriktning mot järnprodukter, såsom spik, tråd och svetsade stålkonstruktioner.

Hög kapacitet
Defab tillverkar inga egna produkter, utan fokuserar uteslutande på rostskyddsbehandling av externa kunders gods. Processen sker i utförande enligt SS-EN ISO 1461, om inget annat har avtalats. Med hjälp av varmförzinkning kan livslängden hos en produkt i utomhusmiljö förlängas med så mycket som 50 år.
– Vi har två produktionslinjer där vi bearbetar godset, berättar Lars-Göran Tylebrink, VD, och visar upp den mindre av de två som också är helautomatisk. Här doppas till exempel spikar ned i en gryta med zink som värmts upp till 560 grader. Zinken smälter in i järnet, så kallad legering, vilket gör att spikarna rostskyddas.
Lars-Göran visar sedan den andra produktionslinjen som är avsedd för styckegods, såsom stålbalkar, takstolar, vägräcken och byggsmide.
– Vi kallar den för ”stora grytan” och går att jämföra med en stor bassäng som är 9,5 meter lång, 1,5 meter bred och 2,8 meter djup. Här kan vi behandla gods med längder upp till 18 meter och som väger så mycket som åtta ton, berättar Lars-Göran samtidigt som en last med takstolar doppas ner i bassängen med hjälp av telfrar. Efter kort tid i zinksmältan är processen klar, varpå takstolarna lyfts upp för att torka.

Bred kundkrets
Defab är en av Sveriges största aktörer när det gäller varmförzinkning. Man arbetar i tvåskift med en personalstyrka på 30 personer, vilka servar en kundkrets på cirka 200 beställare i Västergötland, Värmland, Närke och Mälardalen.
– Vår största kund är moderbolaget Skyllbergs Bruk men vi servar tillverkare av allt ifrån rör till snökanoner, bevattningsanläggningar och släpvagnschassin. Vi har med andra ord en bra kundmix från flera olika branscher, konstaterar Lars-Göran Tylebrink.
Han ser flera anledningar till företagets framgångar och nämner bland annat dess korta leveranstider och goda logistik.
– Vi har turbilar som kör regelbundna turer över hela Mellansverige. Vanligtvis returnerar vi godset till kunden inom en vecka.
Lars-Göran lyfter också fram den kunniga och erfarna personalstyrkan som även kan bistå med andra relaterade tjänster, till exempel blästring, målning och montering av stålprodukter. Han noterar att konjunkturen håller på att vända uppåt och märker av en ökad beläggning.

Research: Thomas Falk
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *