Content pages
Stolta traditioner i dansk bryggerijätte | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Stolta traditioner i dansk bryggerijätte

Med en historia som sträcker sig 7 000 år tillbaka i tiden är öl är den mest kända alkoholhaltiga drycken som finns. Vikingarnas mjöd har ersatts med en vetenskapligt producerad produkt, signerad Carlsberg – en av världens fyra största ölproducenter.

Redan då Carlsbergs bryggeriverksamhet startades i centrala Köpenhamn 1847 hade familjen J C Jacobsen som filosofi att stimulera vetenskaplig forskning. Det är en ambition som man sedan har hållit fast vid, vilket lett till att man idag är en av Danmarks största bidragsgivare till olika vetenskapliga projekt.
– Detta är inte bara en grundmurad filosofi utan också en viktig del i vårt arbete, berättar Erik Mortensen, marknadschef för Visit Carlsberg.

Strikta kontroller
Carlsberg är idag en gigant, inte bara avseende öl utan även vad gäller andra drycker, som exempelvis läsk och bordsvatten. Engagemanget är numera spritt till 150 länder och sysselsätter inte minde än 43 000 anställda. Carlsberg är också den dominerande aktören i Sverige. Välkända Pripps och Falcon är numera under danskt styre. Erik Mortensen förklarar att dagens öl är en helt vetenskaplig produkt som, liksom tillverkningsmetoder och restprodukter, står under massiv kontroll. Man använder inte bara miljövänliga produkter utan producerar också med miljövänliga tekniker. Restprodukterna återvinns och används inom bland annat jordbruket.

I forskningssyfte
Centralt i Köpenhamn ligger bryggerijätten och med dess Visitor Centre och Conference Centre där man dagligen tar emot besökande gäster som får prova Carlsbergs produkter. Det mesta av ölet produceras bland annat i Fredericia på Jylland och i Sverige, men på Carlsberg i Köpenhamn produceras också öl för bland annat forskningssyfte.
– Till ölet ”Jacobsen Dark Lager”  har Husbryggeriet Jacobsen till exempel gjort grundliga analyser av dricksvattnet som finns idag och som fanns då ölet började produceras 1854. Genom att tillsätta de mineraler som saknas i dagens grundvatten återskapas ursprungskvalitén i vattnet. På så sätt har vi också kunnat återskapa ölet enligt originalrecept från Carlsbergs arkiv, berättar Erik.
I Carlsbergbryggerierna i Köpenhamn kan gästerna i den särskilda utställningshallen inte bara provsmaka utan också ta del av produktionen. Många väljer att även se Glyptoteket som är Köpenhamns konstmuseum nummer ett. Från centralstationen är det en kort promenad och även Carlsbergbryggeriet nås till fots eller med S-tog till Enghave station. Många utnyttjar också möjligheterna att hålla sin konferens på Carlsberg och samtidigt få höra den spännande berättelsen om ölets 7 000-åriga historia, liksom Carlsbergs samhällsengagemang som en följd av bryggerijättens framgångar.
– Vi har också ett populärt julbord som serveras dagligen från slutet av november. Visst vill vi att folk ska dricka vårt öl men vi vill också att ölet ska vara en del av en matupplevelse, avslutar Erik Mortensen.

Bengt-Olle Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *