Content pages
airBaltic genomförde lyckad grön flygning | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

airBaltic genomförde lyckad grön flygning

Det lettiska flygbolaget airBaltic har genomfört en lyckad grön demonstrationsflygning med sitt Bombardier Q400 NextGen som en del av AMBER-projektet.
– Som ledare för AMBER-projektet är jag särskilt stolt över denna bedrift som för oss närmare Europas första gröna flygningar för turbopropflygplan, säger Kapten Pauls Calitis, Vice President Flight Operations på airBaltic.

Det har gått nästan två år sedan idén om AMBER (Arrival Modernization for Better Efficiency in Riga) föddes. Med denna första flygning med hjälp av avancerade navigationstekniker har airBaltic nått en betydande milstolpe inom lettisk och europeisk luftfart. Under de kommande månaderna kommer bolaget, som en del av AMBER-projektet, att införa dessa särskilda inflygningar som en del av den dagliga trafiken.
– Vi kommer att bli det första flygbolaget som demonstrerar effektiviteten och de miljömässiga fördelarna med satellitbaserade inflygningar för turbopropflygplan, säger Kapten Pauls Calitis, Vice President Flight Operations på airBaltic.

Lyckade resultat
Flygningen var den första någonsin med satellitbaserad inflygning (RNP) i Lettland med en av airBaltics Bombardier Q400s. Inflygningen genomfördes under en särskild demonstrations- och testflygning som organiserats som en del av AMBER-projektet, vilket strävar efter att bevisa effektiviteten och grönheten hos moderna satellitbaserade inflygningar i Riga. Den specialtränade besättningen genomförde inflygningar från samtliga fem nya AMBER-flygvägar, och efter flygningen rapporterades att allt gick väl och som förväntat, och att de nya AMBER-ankomstvägarna var trevliga och behagliga att flyga.

Många fördelar
Tidigare i år lanserade airBalitc tillsammans med sina konsortiumpartner,s Airbus Prosky (f.d. Quovadis) och Latvijas Gaisa Satiksme, ett nytt projekt under Atlantic Interoperability Initiative för att minska utsläpp i syfte att genomföra Europas första gröna flygningar med turbopropflygplan. AMBER-projektet kommer att presentera nya inflygningsprocedurer för Rigas Flygplats som kommer att förkorta flygdistanserna, förbättra flygvägarna genom att undvika befolkade områden och därmed minska det buller folk utsätts för, samt sänka bränsleförbrukning och minska utsläpp. De nya flygvägarna kommer att vara upp till 30 distansminuter kortare till landningsbanan än vad som flygs idag och kommer att minska koldioxidutsläppen med upp till 300 kilo per flygning med en Q400.
– De nya, gröna procedurerna som kommer att presenteras och valideras med turbopropflygplanen Bombardier Q400 Next Gen kommer så småningom att göras tillgängliga för alla flygplan som flyger till Riga med relevant flygutrustning. Procedurerna kommer också att vara lämpliga för våra splitter nya Bombardier CSeries vilka tas i tjänst 2015 och som kommer att ge ytterligare fördelar för vår verksamhet i Riga, i tillägg till sin omatchade bränsleeffektivitet, säger Kapten Pauls Calitis.

Hundra testflygningar

Inledande design- och simulatortester för AMBER-projektet genomfördes under den första halvan av 2013. Piloter och flygledare har fått särskild träning i realistiska simulatorer för de nya procedurerna. Målet på hundra testflygningar kommer att genomföras under 2013 och de minskade koldioxidutsläppen kommer att analyseras och publiceras som en grund för turbopropflygplanens verksamhet.
AMBER-projektet implementeras av airBaltic i partnerskap med Airbus Prosky (ett dotterbolag till Airbus som är specialiserade inom moderna flyglösningar) och det lettiska luftfartsverket LGS. Det sponsrades av SESAR, forskningsprogrammet för flygledning av Singe European Sky. Med detta projekt kommer SESAR att kunna demonstrera att hela den kommersiella luftfarten, inklusive regionala flygningar, kan förändras och minska sin påverkan på miljön.

Källa: www.airbaltic.se

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Infrastruktur

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *