Content pages
Arkitekturpriset 2013 – de nominerade bidragen | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Arkitekturpriset 2013 – de nominerade bidragen

Trafikverkets arkitekturpris ges till en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning som motsvarar höga krav på god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden. Den anläggning som uppmärksammas ska ha sådana kvaliteter att den bidrar till att utveckla samhället och blir en förebild för andra.

- Syftet med priset är att lyfta fram exempel på hur en modern och bra infrastrukturanläggning ser ut och fungerar. Det ligger också i vår roll som samhällsutvecklare att inspirera och visa vad god arkitektur är. Våra anläggningar används och upplevs av många människor varje dag, därför är det viktigt att de utformas med omsorg, säger Johnny Hedman, chefsarkitekt på Trafikverket.

Årets tema är mötesplatsen

Temat för årets tävling är "Mötesplatsen – trafikanläggning som främjar möten och kontakter mellan människor".

– Trafikverket behöver lyfta fram goda förebilder som tål att granskas och lära av, både när det gäller processen som leder fram till en prisvärd anläggning och det konkreta resultatet, säger Johnny Hedman, chefsarkitekt på Trafikverket.

Av de nominerade vaskades fem finalister ut:

  • Umeå Centralstation
  • Pendeltågsstationerna i Ale
  • Uppsala Resecentrum
  • Örnsköldsviks Resecentrum
  • Umeå Östra

Juryn för arkitekturpriset, Trafikverkets arkitekturråd, besökte anläggningarna som gått till final för en fördjupad bedömning utifrån deras arkitektoniska kvaliteter skönhet, hållbarhet och funktion. I sin helhetsbedömning väger juryn också in originalitet, innovationsvärde, miljöpåverkan och mervärde för samhället.

Vinnare – Arkitekturpriset 2013

Nominerade - Arkitekturpriset 2013

Trafikverkets arkitekturråd

MER

Comments are closed