Content pages
En modern flygplats med kunden i centrum | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

En modern flygplats med kunden i centrum
Sedan starten 1940 har Bornholms flygplats utvecklats till en modern anläggning med en landningsbana på 2 000 meter där de flesta större flygplan kan landa. Här finns givetvis ILS (Instrument Landing System) och en modern passagerarterminal där flyg­resenärerna kan få hjälp med det mesta från biluthyrning till hotellbokningar och transporter.

Bornholms Lufthavn (Bornholm Airport) ligger 5 km sydost om Rønne och är en statlig flygplats som drivs av Trafikstyrelsen. Flygplatsen öppnade den 16 november 1940 med dagliga reguljärflyg till Köpenhamn. Trafiken bedrevs då med mindre propellerplan. Flygplatsens första landningsplats var en päronformad gräsbana på 700 x 550 m.

Bornholms isolerade läge gjorde att flygplatsen fick stor betydelse under kriget, där isvintrarna och mineringen av de danska farvattnen gjorde fartygstrafiken riskfylld.

Flygplatsen har under årens lopp byggt ut i takt med den ökande flygtrafiken.

Idag framstår Bornholms Lufthavn som en modern flygplats, både i fråga om passageraranläggningar och tekniska installationer som t ex ILS (Instrument Landing System). Den moderna flygplatsterminalbyggnaden, som byggdes 1982, mäter 3 000 m2 och har alla faciliteter som behövs för att ge passagerarna en god service. Huvudbanan är 2000 m lång och 45 m bred.

Flygplatsen har en grön profil där man strävar efter att alla flygplatsfordon ska vara eldrivna och här finns idag 4 laddningsstationer. Landningsljusen tänds och släcks med automatik. Elektricitet kommer huvudsakligen från egna solceller.


Stephan Jensen har varit flygplatschef sedan 2 ½ år tillbaka. Han har tidigare varit vice chef och har en bakgrund inom försvaret och flottan.

Han berättar:
– Många Bornholmsbor väljer att pendla till sina jobb i Köpenhamn, och då det endast tar cirka 35 minuter till Kastrup finns många möjligheter att ta sig vidare på kort tid, via Metro eller bussar, direkt till Köpenhamns city. Efter många turer med olika flygbolag så är det idag Dansk Air Transport, DAT, som flyger de reguljära turerna till Köpenhamn. Idag har vi 8 avgångar, men en vision finns om att utöka till 10 avgångar.

Man kan köpa ett ”klippekort”, som dessutom är avdragsgillt för de fasta bornholmarna, och ett månadskort som ger möjlighet att flyga obegränsat, betydligt billigare och snabbare än att ta färjan via Ystad.

Härifrån avgår även charterresor till Cypern, Kos, Mallorca, Turkiet och Kreta med resebolagen Spies och Nazar, och då det är Thomas Cook som står för flygplanen.

Ett nytt EU-projekt har även inletts i samarbete med Växjö och Destination Småland, där ett nätverk ska utbyta erfarenheter och där allt går ut på att locka fler turister till båda regionerna.

–annons–

RESEARCH PER SVENSSON
TEXT ARNE ÖSTER

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *