Content pages
Vågkraften på frammarsch | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Vågkraften på frammarsch

Vågkraft. Foto: Stefan Sjödin, Fortum.

Sverige, Frankrike och Portugal är alla länder där Fortum är med och satsar på Vågkraften. I Sverige planeras i år bygg­start för det som ska bli världens största vågkraftspark. Under våren inleds tester utanför Portugals kust och i Frankrike söker Fortum efter lämpliga platser för vågkraftsparker.

Redan i år planeras sjösättningen av ett fyrtiotal vågkraftsbojar, det är en första etapp av ett projekt som ska bli världens största vågkraftspark med cirka 420 bojar och en effekt på 10 MW. Vågkraftsparken som ska vara helt utbyggd till år 2015 är ett samarbete mellan Fortum och verkstadsföretaget Seabased AB. Parken kommer att ligga i Sotenäs kommun på Västkusten.

– Vi utvecklar kompletta system för att utvinna energi ur havsvågor. Produktionen av de första vågkraftsaggregaten, kablar, ställverk och transformatorer pågår. Efter en försöksperiod med efterföljanden utvärdering under ett år är det tänkt att resten av anläggningen ska installeras, berättar Seabased VD Billy Johansson.

{loadposition contentbanner}

I Peniche vid den portugisiska kusten påbörjar det finska vågkraftsbolaget AW-Energy Oy, som Fortum är delägare i, fortsatta tester med WaveRoller en anordning som genererar el från vågrörelser i närheten av stranden.

– Utrustningen är nu på plats i Portugal och slutmonteras. Det är tre WaveRoller enheter på tillsammans 300 kilowatt. Nu väntar vi på att väderförhållandena ska bli så stabila att vågkraftsverken riskfritt kan placeras ut på havsbotten. Sedan inleds de tester som beräknas pågå under cirka ett år, säger Esa Suoninen som är ansvarig för teknikutveckling på Fortum.

Under hösten 2011 skrev Fortum ett samarbetsavtal med det franska företaget DCNS för att pröva vågkraftsteknik i franska vatten. Nu söker man efter lämpliga platser för vågkraftsparker utmed den franska kusten.

Källa: Fortum

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *