Content pages
Södra Cell har inlett produktionen av förnybara materialet DuraPulp | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Södra Cell har inlett produktionen av förnybara materialet DuraPulp

DuraPulp av fotografen Jesper Andersson, Bildteamet.

Nu startar produktion i industriell skala av kompositmaterialet DuraPulp vid Södra Cell i Värö. Materialet kan i flera tillämpningar ersätta plast och är samtidigt biologiskt nedbrytbart.

DuraPulp har under ett par år rönt uppmärksamhet för sina egenskaper i kombination med att det är förnybart och biologiskt nedbrytbart. En lampa och en barnstol har varit mest i rampljuset hittills och med hjälp av den ökade produktionstakten väntar många nya spännande användnings­områden framöver.

– Ett stort antal företag är intresserade av materialet. Vi jobbar i dag med flera samarbetspartners som testar materialet i sina produktioner, säger Henrik Wettergren, affärsområdeschef för grafiskt papper och special­papper.

{loadposition contentbanner}

Flera års forskning ligger bakom materialet DuraPulp, som är framtaget av Södra tillsammans med forskningsföretaget Innventia. En av utgångs­punkterna för arbetet var att skapa ett nytt fiberbaserat material som är förnybart och biologiskt nedbrytbart.

DuraPulp består av speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnybar biopolymer. Dessa två komponenter ger vid vidare bearbetning speciella egenskaper som exempelvis fukttålighet, styrka och hårdhet.

DuraPulp visades för första gången på möbelmässan i Milano 2009 genom barnstolen Parupu som designföretaget Claesson Koivisto Rune designade. Samma designföretag har, av DuraPulp, även designat lampan W101.

 

Källa: Södra

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *