Content pages
Sveriges första energi­lager i unik test med el­bilar | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Sveriges första energi­lager i unik test med el­bilar

Energilagret i Falköping. Foto: Erik Forsberg.

För några månader sedan invigdes Sveriges första energilager i Falköping. Nu ska Falbygdens Energi testa hur lagret klarar av att ladda elbilar och ta emot el från solceller.

Elbilar laddas med el från energilagret. Foto: Erik Forsberg.ABB levererade för några månader sedan det första energilagret i Sverige till Falbygdens Energi i Falköping. Nu ska Falbygdens Energi testa hur lagret klarar av att ladda elbilar och ta emot el från solceller. Testet kommer att ske i tre steg där det första testet redan är i gång.

Nu inleder energibolaget försök med fyra Volvo C30 elbilar, som ska laddas med el från ett energilager som ABB levererat. Energin lagras i 20 litiumjonbatterier, som under en timme kan bidra med 75 kW.

Målet är att se hur spänning och kvalitén i det lokala elnätet påverkas av att elbilar kopplas in på det och hur energilagret klarar av att parera de effekttoppar som uppstår.

{loadposition contentbanner}

Nästa test blir hur nät och energilager påverkas av tillförseln av så kallad intermittent energi (energi där tillförseln kontrolleras av naturen och därför kan komma med ojämna intervaller och i ojämn mängd).
Lars Ohlsson, FEAB och Fredrik Isaksson, ABB. Foto: Erik Forsberg.
”Med vindkraft och solceller, många enstaka vindkraftverk och små solcellsanläggningar, elbilar som laddar upp sina batterier och kanske även laddar ur dem till nätet, kan svängningarna bli många och stora i de lokala näten”, säger Lars Ohlsson.

Energilagret är utvecklat av ABB och hittills det enda som sålts i Sverige för lågspänningsnät.

”Det är en prototyp som vi ska använda för att lära oss mer om att ta hand lokal grön småskalig generering och få ut en jämnare belastning över dygnet”, säger Fredrik Isacsson kundansvarig vid ABB.

I projektet i Falköping deltar förutom Feab och ABB även Göteborg Energi, Metrum (som levererar mätutrustning för att mäta elkvalitet, effekt och förluster i elnätet) samt teknikkonsultföretaget Sweco. Budgeten är totalt på nära 4 miljoner kronor, varav Energimyndigheten står för cirka en femtedel.

Källa: ABB

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *