Content pages
Åtta tips för säker snöskottning på tak | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Åtta tips för säker snöskottning på tak


Proffsens råd om du tänker skotta taket själv.
Jobba aldrig ensam, köp ett bra rep och en fallskyddssele. Lämna yxa, hammare och andra vassa redskap på marken. Om du tänker skotta bort snön från taket själv – lyssna först på proffsens råd.

 

Att arbeta på ett tak innebär alltid en risk. Är det brant, isigt och halt som nu på vintern, ökar riskerna.  En som vet vad som krävs är Marcus Björn. Marcus Björn är instruktör och ansvarig på C2 Training Center och har under hösten och hela vintern utbildat och tränat fastighetsskötare, plåtslagare och teletekniker inför vinterns arbeten på tak. Han är själv reparbetare och har erfarenhet av tuffa uppdrag på branta tak.

– Om du har bestämt dig för att själv skotta snön från taket, var noga med säkerheten. Chansa inte, var noggrann och avstå om du är osäker.

{loadposition contentbanner}

Var rädd om dig – och taket. Åtta tips för säkrare snöskottning på ditt eget tak.

Proffsens råd om du tänker skotta taket själv:

  • Arbeta aldrig ensam. Se till att det alltid finns någon på marken som har koll på dig. Och sån snabbt kan hjälpa till eller larma om du faller.
  • Investera i en fallskyddssele. Att knyta ett rep runt midjan och ta sig ut på taket är inte okej. Investera i en fallskyddssele. De kostar inte så mycket och ger dig en helt annan säkerhet.
  • Säkra dig med ett riktigt rep – ett rep avsedd för säkring. Om du inte vet att du har ett riktigt rep – ett säkringsrep – köp ett. Tänk på att repet är din säkerhet om du faller.
  • Jobba alltid med sträckt lina – har du en sträckt lina är risken för fall minimal. Dessutom så får man stöd av sele och lina och jobbar bättre.
  • Välj en stabil fästpunkt för repet. Repet som du fäster i din skyddssele ska också fästas i något stort, stabilt och tungt som inte ger vika om du faller. Tips, Välj något på marken på andra sidan av taket du tänker skotta. Alltså, en bil, ett träd eller nåt annat stort på motsatta sidan som du jobbar. När du är klar med första sidan av taket, välj en ny fästpunkt på marken nedanför taksidan som just du skottat klart och börja sedan skotta andra sidan av taket.
  • Använd inga vassa redskap för att få bort snön på taket. Det är lätt att skada taket om du använder en yxa, hammare eller något annat vasst redskap. Det blir lätt jack i ett plåttak, tegelpannor kan lätt spricka och tjärpapptak skadas.  Om taket skadas får du ett nytt och mycket större problem än snön som du just skottat bort – ett läckande tak som orsakar vattenskador.
  • Börja skotta uppifrån. Vibrationerna i taket kan lätt få snö och is att lossna. Börja längst upp så rasar ingen snö och is mot dig där du står på taket.
  • Se till att det är fritt under. Kolla alltid noga att inget skadas när snö och is faller ner från taket.

Källa: C2 Vertical Safety

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bygg/Fastighet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *