Content pages
Airbus tar flygledning till en ny dimension | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Airbus tar flygledning till en ny dimension

Foto: Airbus.

Airbus har genomfört världens första flygning med det nya flygledningssystemet Initial-4D (I-4D), vilket innebär att Europa kommit ett steg närmare lösningen på det kapacitets- problem som nuvarande system dras med. Med det nya systemet kommer framtidens flighter att kunna planeras optimalt och stora mängder flygbränsle och CO2-utsläpp att sparas. Världspremiären gjordes med ett testplan av typen A320 som flög från Toulouse till Köpenhamn och slutligen Stockholm.

{loadposition contentbanner}

Flygledning med Initial-4D bygger på en automatisk datakommunikation mellan flygplanen och marksystemet vilket resulterar i att varje flygplan tar den optimala banan vid flygning och inte minst vid landning. Bland annat kommer antalet flygplan som ligger i vänteläge inför landningar att reduceras kraftigt när systemet är fullt utbyggt. Den optimala banan kallas 4D-bana eftersom den inkluderar inte bara de vanliga tre dimensionerna (lateralt, longitudinalt och vertikalt) utan även ett specifikt mål vid en exakt tidpunkt (den fjärde dimensionen).

I-4D är det första steget i utvecklingen av de grundläggande pelarna i SESAR-programmet: att förena en ökande trafiktäthet med effektiva flygningar.

Fler testflygningar och simuleringar planeras under 2012 och 2013. Implementeringen av I-4D i reguljär verksamhet planeras i Europa från 2018 och framåt.

Källa: Airbus

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Transport/Logistik

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *