Content pages
Värmepumpar kan minska elkonsumtionen med 70% | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Värmepumpar kan minska elkonsumtionen med 70%Antalet småhus med värmepumpar fortsätter att öka, det visar Energimyndighetens statistik. 46% av de svenska småhusen använder någon form av värmepump (2010). Som en kompletterande värmekälla kan en värmepump reducera elräkningarna drastiskt. Men exakt hur stor blir besparingen? Hur många kronor handlar det om? De frågorna svarar LMG på i sin nysläppta studie om ”Besparingspotential för värmepumpar i tre svenska städer”. Resultaten visar att en genomsnittlig småhusägare kan sänka elkostnaden för uppvärmning med drygt 70% under ett års tid.

– Alla säger att det är lönsamt att installera en värmepump, men ingen har i siffror visat hur mycket det faktiskt rör sig om, förklarar Lars-Olof Svensson, VD för LMG (Luftmiljögruppen). Därför bestämde vi oss för att göra en egen studie, baserad på data från tre svenska orter.

{loadposition contentbanner}

Studien visar att en genomsnittlig villaägare kan spara tusentals kronor om året genom att komplettera uppvärmningen med en luft/luft värmepump. Detta gäller oavsett var i landet man bor och med varierande utomhustemperaturer. Lite förvånande är att det finns pengar att spara även under sommarmånaderna. En genomsnittlig villaägare i Örebro kan reducera sitt elbehov med drygt 300 kWh under augusti månad. Motsvarande siffra under januari är 1524 kWh.

– Om en kWh kostar en krona innebär det en besparing på 300 kronor under augusti månad, och 1524 kronor i januari. Som villaägare har man tjänat in pumpen på två år, berättar LMGs VD. På ett helt år kan det röra sig om besparingar på upp till 11 000 kronor.

Studien som är genomförd på en Panasonic Nordic HE9LKE luft/luft värmepump är beräknad utifrån tre faktorer: effektivitet, värmebehov och månadsmedeltemperaturen från Luleå, Örebro och Malmö. Informationen kommer från SMHI, den statliga Energimyndigheten och Panasonic.

Källa: Luftmiljögruppen i Sverige

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bygg/Fastighet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *