Content pages
Sympati­konflikt från elektriker slår mot LKAB | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Sympati­konflikt från elektriker slår mot LKAB

Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef för Elektriska Installatörsorganisationen EIO.

Ett av Sveriges viktigaste exportföretag drabbas helt oförskyllt, när Elektriker- förbundet om en dryg vecka inleder en sympatistrejk i LKAB-gruvan i Kiruna. Vad det hela egentligen handlar om är en oenighet mellan Byggnadsarbetare- förbundet och Svevia AB (tidigare Vägverket).

– Det är upprörande att Elektrikerförbundet än en gång uppvisar en total ansvarslöshet i sin hantering av konfliktvapnet, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef för Elektriska Installatörsorganisationen EIO.

De konfliktåtgärder som Elektrikerförbundet nu varslat om handlar dels om elarbeten på arbetsplatser och i byggnader där Svevia AB bedriver verksamhet., dels ett antal arbetsplatser – bland annat på den nya huvudnivån – i LKAB:s gruva i Kiruna. Tre av EIOs medlemsföretag är verksamma med installationer i gruvan.

– Sympatiåtgärder av detta slag är stötande, säger Åsa Kjellberg Kahn. Våra företag dras helt oförskyllt in i en konflikt som de inte har egna möjligheter att påverka. Det är också utmanande att på detta sätt allvarligt störa driften i ett av Sveriges viktigaste exportföretag. Det här visar än en gång hur angeläget det är att förändra möjligheterna att ta till konfliktåtgärder på den svenska arbetsmarknaden.

{loadposition contentbanner}

Ett av de installationsföretag som påverkas i Kiruna är Midroc Electro. Mikael Vestlund på Midroc uppger att 50 elektriker i hans företag berörs. Därutöver drabbas indirekt cirka 15 tjänstemän.

– Vi ser Elektrikerförbundets aviserade åtgärder som helt förfelade. Att de drabbar vinstmaskinen LKAB, av stor betydelse för svensk ekonomi och välfärd, är allvarligt, säger han.

Hur många elektriker totalt som tas ut i konflikt kartläggs nu av EIO, som också undersöker vilka ekonomiska följdverkningar som åtgärden medför.
– Vad vi kan konstatera är att elteknikbranschen återigen drabbats av varsel om sympatiåtgärd från Elektrikerförbundet för en avtalsfråga som inte alls har samband med vare sig elinstallationsverksamhet eller förbundets medlemmar, säger Åsa Kjellberg Kahn.

Hon framhåller också att det är minst sagt svårt för elbranschens företagare att förstå varför deras företag och kunder än en gång ska drabbas av vad som närmast verkar vara en betingad reflex från elektrikerförbundets sida.

Källa: Elektriska Installatörsorganisationen

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bygg/Fastighet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *