Content pages
Scania tar täten i bussförsäljning | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Scania tar täten i bussförsäljning

Foto: Scania.

Med rekordförsäljning av bussar 2011 har Scania tagit täten som marknadsledare i Sverige. Scania sålde förra året 30 procent fler bussar än närmaste konkurrenten. Inget år sedan högertrafikomläggningen 1967 har Scania sålt fler bussar.

– Ett normalår säljer vi 200–225 bussar och under 2011 registrerade vi 512 bussar, alltså mer än dubbelt så många som normalt, säger Leif Nyström, ansvarig för bussförsäljningen på Scania-Bilar Sverige.

Totalt har bussmarknaden i Sverige ökat med omkring 35 procent samtidigt som vi har ökat med över 100 procent. Framför allt har Scanias långsiktiga satsning att tillhandahålla servicelösningar med hög tillförlitlighet och det bredare produktprogrammet inom biobränslen varit avgörande för uppgången, menar Leif Nyström.

{loadposition contentbanner}

I november fick Scania en stororder från operatören Nobina på 109 biogasbussar för leverans i år. I mellandagarna stod det dessutom klart att Scania ska leverera 94 RME-bussar till operatören Arriva som ska sättas i trafik för SL i sommar.

– I Sverige har det framför allt blivit populärt med biogas som snart utgör en tredjedel av alla stadsbussar. Diesel är tydligt på tillbakagång i svensk kollektivtrafik. Storstockholms Lokaltrafik har till exempel mål om 100 procent biobränsle 2018–2020.

Delvis kan den kraftiga ökningen förklaras med att några av de operatörer som Scania har partnerskap med lyckades i sina upphandlingar. Men det är inte hela förklaringen.

– Framför allt har bredden i produktprogrammet gett utdelning. Av 100 sålda dubbeldäckare i Sverige 2011, levererar Scania 75. Dubbeldäckaren har blivit ett attraktivt alternativ i regiontrafiken med hög komfort och bra benutrymme som kan ta 85–86 sittande passagerare, vilket är betydligt fler än ledbussen.

Registrerade bussar över 10 ton i Sverige 2011:

Källa: Scania

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Transport/Logistik

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *