Content pages
Storsatsning på energi­snålare butiks­lokaler | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Storsatsning på energi­snålare butiks­lokaler


Landets butiker kan spara mycket energi och pengar genom att införa ny teknik. En storsatsning från Energimyndigheten och en rad företag ska bana väg. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har beviljats medel för att arbeta med projektet.

Dörrar och lock som håller kylan på plats. Värmeåtervinning. Bättre underhåll och rengöring av kylmaskiner och fläktar. Effektivare belysning. Det är några konkreta åtgärder som kan göra landets butiker rejält mycket energisnålare.

Energimyndigheten och företag i livsmedelsbranschen satsar nu 21 Mkr på ett flerårigt projekt som döpts till BeLivs, Beställargrupp för Livsmedelslokaler. Det handlar om att se över butikernas totala energianvändning, vilket innefattar allt från kyla och värme till ventilation och belysning.

{loadposition contentbanner}

Minska med 30 procent

Livsmedelsbutikerna står för cirka tre till fem procent av Sveriges totala elanvändning. Enligt Niklas Jakobsson på Energimyndigheten finns goda möjligheter att minska elanvändningen i livsmedelsbutiker upp till hela 30 procent.

– Vi ska med ökade kunskaper utveckla och demonstrera bästa tillgängliga teknik för livsmedelsbranschen, säger han.

Visa på lönsamhet

Ulla Lindberg är energiforskare på SP och arbetar med BeLivs-projektet. Tekniktävlingar, praktiska demonstrationer och nätverksträffar hör till det som ingår. Att öka beställarkompetensen, förmedla kunskap och visa att det är lönsamt att energieffektivisera är andra uppgifter.

– Det handlar om att öka fokus på energi- och klimatfrågor inom livsmedelsbranschen. Vi vet också att det kommer tuffare krav på energikrävande installationer från myndigheterna framöver. Därför är det klokt att börja arbetet redan nu, säger Ulla Lindberg.

Dessa företag deltar i BeLivs beställargrupp: Axfood AB, Bergendahls Food AB, City Knalleland, ICA AB, KF Fastigheter, Max Hamburgerrestaurang och Svenska Statoil AB.

Källa: Energimyndigheten

Håll koll – här får du SvenskLeverantorstidning.se:s nyhetsbrev!

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *