Content pages
K-märkt bro i Boden får Svenska Ljuspriset | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

K-märkt bro i Boden får Svenska Ljuspriset

Svedjebron över Lule älv i Boden har utsetts till vinnare av Svenska Ljuspriset. Enligt jury-motiveringen lyfter ljussättningen brons arkitektur på dramatiskt sätt och bron har blivit ett mycket lyckat exempel på förädling av en av våra kulturskatter. Tack vare ansiktslyftet med den nya belysningen har den 70 år gamla bron också blivit ett populärt besöksmål.

Den K-märkta bron från 1941 fick förra året en rejäl ansiktslyftning efter flera års eftersatt underhåll och har nu premierats för sin ljussättning. Ljusdesigner Jan Forsmarks vision var att skapa en dämpad men dramatisk ljussättning och samtidigt göra bron tillgänglig för kommuninvånare med ett energieffektivt och bländfritt ljus på den gång- och cykelbana, som binder ihop två bostadsområden på var sin sida av älven.

– Att se bron resa sig i sin eleganta ljussättning mitt i det kompakta mörkret var en mäktig upplevelse! Ljussättningen är gjord med stor kreativitet och finess och förstärker konstruktionen i brons majestätiska pyloner, linor och stag – hela brons tycks bäras av ljus, säger Anders Winell, juryordförande och lektor i ljusdesign vid Konstfack i Stockholm.

– Det ultimata kännetecknet för ett lyckat resultat är också att ljussättningen faktiskt bidrar till att flera använder platsen, fortsätter Anders Winell.

Övriga tre finalister i årets omgång av Svenska Ljuspriset var: Citron Designstudio i Hägersten, Dimension-ljusskulptur på Skandias huvudkontor i Stockholm och Polarutställningen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Priset delades ut i samband med Ljusdagen den 20 september i Stockholm.

Medverkande i Svedjebron-projektet:
Beställare: Bodens kommun, Tekniska förvaltningen, Mats Elgcrona Avd Chef, Gatuavd
Ljusdesigner: Jan Forsmark, WSP Systems Luleå (numera ljusdesigner på Ramböll Luleå)
Arkitekt/Byggnadsentreprenör: Bron uppfördes 1941 av S O Asplunds Byggnads AB
Entreprenör reparationsarbeten: PEAB
Elkonsult: Jan Forsmark, WSP Systems, Luleå
Elinstallatör: J&B Elinstallationer, Boden

Juryns motivering:
Ljussättningen är Svedjebron i Boden av yppersta klass och lyfter brons arkitektur på ett dramatiskt och elegant sätt. Tekniken har noggrant integrerats i bron och val av armaturer och elinstallationer är genomförda med stor kreativitet och finess. Ljuset förstärker konstruktionen i pyloner, linor och stag – ja hela bron tycks bäras av ljus! Ljussättningen följer de olika årstiderna, från den vita snön med den frusna älven till den ljusa sommarkvällen med forsande vatten. Svedjebron har blivit ett lyckat exempel på ytterligare förädling av en av våra kulturskatter genom sin skickligt gjorda ljussättning!

Fakta om tävlingen Svenska Ljuspriset:
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitetkur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

I årets upplaga, som är den 18:e i rad, tävlar belysningsanläggningar färdigställda under 2010.

Tidigare vinnare av Svenska Ljuspriset är bl.a. modevaruhuset k:fem i Vällingby och Matildelunds förskola i Kumla.

Källa: Belysningsbranschen

 

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *